Echtscheiding: tips voor grootouders
Met een online dossier ‘Kleinkind in twee huizen’ wil de Gezinsbond grootouders informeren over wat hun kleinkinderen doormaken bij een echtscheiding en hoe zij hen hierbij kunnen ondersteunen. In het onderstaande artikel in PlusMagazine (PLUS.be 30/06/19) zet Ellie Maerevoet een en ander op een rijtje.
Wanneer ouders scheiden heeft dat ook een impact op de grootouders. Hun rol als grootouder verandert, maar wordt er daarom niet minder belangrijk op. De Gezinsbond bundelt tips in een online dossier.
Scheiden doet lijden. En niet enkel de ex-geliefden. Ook de kinderen gaan vaak gebukt onder de scheiding en de veranderingen die dit teweegbrengt. Als grootouder kan je heel wat betekenen voor het verwerkingsproces van je kleinkinderen.
Rust en regelmaat
Uit een bevraging van de Gezinsbond blijkt dat de meerderheid van de grootouders hun kleinkinderen meer zien na een echtscheiding. Mogelijk worden oma en opa vaker ingeschakeld in eenoudergezinnen om de combinatie werk en zorg haalbaar te houden, maar ook omwille van de emotionele steun voor hun kind en kleinkind(eren).
In een turbulente periode kunnen grootouders hun kleinkinderen de stabiliteit, de continuïteit en de rust bieden die ze thuis (tijdelijk) niet meer hebben. Ze bieden een luisterend oor of afleiding van de thuissituatie. Belangrijk is dat ze geen oordeel vellen over de ex-partners, zegt VUB-onderzoekster Maaike Jappens die onderzoek doet naar de rol van grootouders. Een kind moet een plek hebben waar geen ruzie of conflicten zijn.
Verschillende noden
Niet elk kind heeft dezelfde emotionele noden. Veel hangt af van de leeftijd, het karakter en de veerkracht van het kind. Een baby vang je bijvoorbeeld beter op in zijn vertrouwde thuisomgeving, terwijl je een ouder kind kan verstrooien door eens een uitstapje te maken. Kleuters zullen misschien denken dat ze zelf schuld hebben aan de situatie. En prille tieners die wel ten volle begrijpen wat er gebeurt, willen graag zelf de controle houden over wat er met hen gebeurt. In al deze fases kunnen grootouders hun kleinkinderen bijstaan.
Via een online dossier ‘Kleinkind in twee huizen’ wil de Gezinsbond grootouders informeren over wat hun kleinkinderen doormaken en hoe zij hen kunnen ondersteunen. “Als Gezinsbond hebben we gemerkt dat grootouders zich zorgen maken wanneer hun kinderen en kleinkinderen met een scheiding worden geconfronteerd. Grootouders zijn op zoek naar manieren om hen te ondersteunen. Samen met onderzoekster Maaike Jappens hebben we geprobeerd om dit in beeld te brengen”, aldus Kurt Jacobs.
Het volledige online dossier ‘Kleinkind in twee huizen’ kunt u lezen op
www.goedgezind.be/dossiers/kleinkind-2-huizen
Lees ook: