Echtscheiding: Belgen zijn kampioen in co-ouderschap
België staat in het buitenland bekend voor het grote aantal echtscheidingen. Maar klopt dat wel? Zijn wij écht de fanatiekste scheiders wereldwijd? “Neen, niet meer”, zegt hoogleraar sociologie Dimitri Mortelmans (UA). “Maar we zijn wél de absolute kampioenen in het co-ouderschap!”
Een vijftal jaar geleden had België de hoogste echtscheidingscijfers van Europa, vertelde Mortelmans in De Wereld van Sofie. Maar intussen zijn we ingehaald door landen als Litouwen en Wit-Rusland. Daar zie je nu een piek in het aantal echtscheidingen.
Internationaal valt op dat elk land dezelfde tendens doormaakt. “Eerst zie je stijging in de echtscheidingscijfers, dan een stagnatie en vervolgens een daling”, zegt Mortelmans. Amerika bijvoorbeeld was absolute voorloper in de scheidingsgolf, maar daar is nu al 15 jaar een daling ingezet. Daarna volgden de Scandinavische landen, en in België is het cijfer – na de piek van 5 jaar geleden – ondertussen gestagneerd.
Dat betekent weliswaar niet dat er minder breuken zijn, aldus Mortelmans. “Mensen die ongetrouwd samenwonen en dan uit elkaar gaan, zijn immers niet in de statistieken opgenomen. Terwijl we weten dat ook daar veel breuken zijn.”
Veranderende kijk
Een en ander heeft volgens Mortelmans te maken met onze veranderende kijk op het huwelijk. “We gaan makkelijker en sneller uit elkaar. Mensen zien een huwelijk als iets meer tijdelijk dan vroeger: relaties duren 1 liefde lang, en als die op is dan stoppen we ermee.” Bovendien is het huwelijk ook geen verplichting meer: “vroeger kon je enkel het huis verlaten als je ging trouwen, nu gaan de meeste mensen gewoon samenwonen.”
Ook het geloof speelt een grote rol – hoe geloviger, hoe minder echtscheidingen – en daarnaast ook de echtscheidingswetgeving. “Landen als Italië, Griekenland en Malta hebben heel lage echtscheidingscijfers, maar daar maakt de wetgeving het mensen niet makkelijk. In Spanje daarentegen was er een aanpassing van de wet, en daarop volgde een inhaalbeweging in het aantal scheidingen.”
Kampioen in co-ouderschap
Ook in ons land had de aanpassing van de echtscheidingswet in 2007 belangrijke gevolgen: sindsdien zijn we kampioenen in het co-ouderschap.
“In de nieuwe wet werd co-ouderschap naar voren geschoven als de ‘te verkiezen regeling na echtscheiding”, aldus Mortelmans. “De rechter moet die optie dus als eerste onderzoeken, en het gevolg is dat het bijna de norm is geworden. Nergens wordt die regeling zo vaak toegepast als in ons land.”
Wij Belgen vinden co-ouderschap dus iets heel normaals, terwijl in de ons omringende landen de kinderen standaard vaker bij de moeder zijn dan bij de vader. Op dat vlak zijn we dus wél de voorloper wereldwijd.
Bron:
De wereld van Sofie – Radio 1– 4 december 2019 – www.samenbemiddelen.be