Je leven overhoop
Een echtscheiding gooit je hele leven overhoop. Het heeft meer impact dan de meeste mensen weten. Niet alleen verandert je leven in vrijwel alle opzichten, er is ook het verdriet om de verbroken relatie, de angst om wat komen gaat en het gemis van alles wat vertrouwd is.
Geen 10 tips
Een echtscheiding verwerken is voor de meeste mensen een moeizaam proces. Je hebt (jarenlang) samengeleefd en ineens sta je er helemaal alleen voor. Dat is niet niks. Er bestaat ook niet zoiets als een handleiding om je hier stap voor stap doorheen te loodsen, gewoon omdat dit zo een persoonlijk proces is. Uiteraard zijn er wel enkele tips. Zoals ik in het vorige item ‘Scheiden en loslaten’ al aanhaalde, is het heel belangrijk om een scheidingsproces goed af te handelen. Dat houdt onder meer in dat men beter geen essentiële stappen overslaat. Zo kan degene die wil scheiden, dat best op een duidelijke en correcte manier aan zijn/haar partner laten weten. Er kan dus geen sprake zijn van even een sms’je te sturen met je besluit of om eerst even stiekem het huis leeg te halen…. Verder is het ook belangrijk dat je partner de kans krijgt om op je (onverwachte) besluit te reageren. Woede en verdriet moeten geuit kunnen worden. Een bemiddelaar kan dit in goede banen leiden.
De bemiddelaar is klaar, en nu….
In de eerste periode na de echtscheiding is het vaak moeilijk om je geduld te bewaren met de rest van de wereld, want die gaat immers gewoon door alsof er niets gebeurd is. Je vraagt je ook af wat je te wachten staat en hoe je die pijnlijke momenten snel voorbij kunt laten gaan of gewoon overslaan. Helaas beslaat de verwerkingstijd bij scheiding minstens 1 jaar. Die herstelperiode is natuurlijk heel persoonlijk: sommige mensen beginnen de scheiding al te verwerken op het moment dat ze voor het eerst aan scheiden denken, voor anderen komt de echtscheiding als een onverwachte klap. Voor deze laatsten gaat het echt om een rouwproces met veel ups en downs. Je kunt de diverse fases (schok, ontkenning, boosheid, verdriet, aanvaarding) niet ontlopen, maar het scheelt als je ze herkent en weet dat het allemaal maar tijdelijk is.
Een netwerk
Een ondersteunend netwerk helpt je het best door een echtscheiding heen: ouders, broers, zussen, vrienden, buren … zijn noodzakelijk, niet alleen voor een luisterend oor maar ook voor tijdelijke opvang van de praktische zaken. Zeker als er kinderen zijn, kan dit zeer nuttig zijn. Kinderen moeten immers ook wennen aan alle veranderingen en de gebeurtenissen rond de scheiding verwerken. In een van de vorige items, namelijk ‘Kleine potjes hebben grote oren’, ging ik hier al op in.
Een nieuw leven
Het kunnen accepteren van de werkelijkheid is de eerste stap naar een nieuw leven. Het kan meer dan een jaar duren voordat je ontdekt dat de scheiding je al een tijdje niet meer bezighoudt. Aanvankelijk kan scheiden aanvoelen als een verlies, maar geleidelijk aan gaat men ook de winstpunten zien. Je bent niet langer gebonden aan de patronen uit je vorige relatie en kunt je nu richten op interesses waar je anders nooit aan toe zou zijn gekomen. Op dat moment is scheiden een klein beetje herboren worden…