Verwikkeld in een (v)echtscheiding? Dan kinderen niet mee op reis…

Verwikkeld in een (v)echtscheiding? Dan kinderen niet mee op reis…

De zomer is begonnen, de vakantie-uittocht komt op gang. Fijn, alleen leiden die zomermaanden traditioneel tot een piek in het aantal ontvoeringen door een van de ouders, de zogenaamde parentale ontvoeringen. Meestal doen die zich voor tijdens of na een vechtscheiding. Daarbij zijn de ontvoeringen naar een niet-EU-land het meest complex. Vorig jaar behandelde Child Focus liefst 386 dergelijke dossiers. De meerderheidspartijen hebben een wetsvoorstel klaar om paal en perk te stellen aan die internationale ontvoeringen.

In onderstaand nieuwsitem van VRTNws (Gianni Paelinck – 26/06/18) doet CD&V-Kamerlid Veli Yüksel het voorstel uit de doeken.

Reisbeperkingen moeten “paal en perk stellen” aan kinderontvoering bij vechtscheiding

Rechters zullen binnenkort reisbeperkingen kunnen opleggen aan minderjarige kinderen wiens ouders verwikkeld zijn in een vechtscheiding. Dat moet voorkomen dat een van de ouders met het kind naar het buitenland vertrekt zonder toestemming.

Het aantal “parentale ontvoeringen” kent een stijgende lijn: vorig jaar behandelde Child Focus 386 dossiers. En met de zomervakantie voor de deur zal het aantal kinderontvoeringen naar verwachting opnieuw pieken. CD&V-Kamerlid Veli Yüksel wil daar met een wetsvoorstel – dat morgen wordt gestemd in de commissie Binnenlandse Zaken – paal en perk aan stellen.

vechtscheiding

“Het gaat vaak over kinderontvoering in het kader van een vechtscheiding. Wij gaan de familierechtbank vragen om bij een ernstige vrees voor een kinderontvoering reisbeperkingen op te leggen aan een minderjarig kind”, zegt Yüksel. “Als de rechter die beslissing neemt, zullen de diensten bij binnenlandse en buitenlandse zaken verwittigd worden om de reisdocumenten te blokkeren of niet af te leveren. Het kind wordt op die manier ook onmiddellijk geseind en de grensposten in België en in het buitenland zullen gealarmeerd worden.”

Child Focus reageert tevreden op het voorstel. “Het is oké dat een ouder met de kinderen op vakantie gaat, kinderontvoering begint op het moment dat de vakantie niet stopt. Dit voorstel zal kinderontvoering echt kunnen voorkomen.” Complexe kinderontvoeringen naar een land buiten de Europese Unie zouden zo aangepakt kunnen worden. Een groot deel van de parentale ontvoeringen gebeurt echter naar een EU-land, met Frankrijk als koploper. “Maar sowieso is een Kids-ID verplicht om te reizen en is het moeilijk om je ergens te vestigen zonder de juiste documenten”, klinkt het.

Child Focus sensibiliseert via formulier

Child Focus stelt net vandaag een campagne tegen parentale ontvoering voor. De organisatie komt met een formulier dat gescheiden ouders kunnen ondertekenen. “Wij willen daarmee ouders sensibiliseren. Op het moment dat ze vertrekken realiseren ze zich namelijk vaak niet echt dat ze iets doen wat niet kan”, zegt Hilde Demarré van Child Focus.

“Het formulier is zeer eenvoudig en wil ouders helpen om duidelijke afspraken te maken over de vakantie. Het is oké dat een van de ouders met de kinderen op vakantie gaat, maar er staat ook duidelijk in het formulier wanneer die ouder met de kinderen zal terugkeren.”

Het formulier is op zich geen juridische beslissing, maar enkel een afspraak tussen de ouders, eventueel na bemiddeling. “Indien een ouder echt vreest dat de andere de kinderen zal ontvoeren, zullen andere maatregelen nodig zijn”, verduidelijkt Child Focus.

Voor zover het VRTNws. Hieronder zet ik nog enkele tips op een rijtje voor ouders die met hun kinderen op reis willen.

Zorg dat de papieren in orde zijn

Elk Belgisch kind vanaf 12 jaar bezit een eigen identiteitskaart en kan dus zonder problemen meereizen met een ouder. Kinderen jonger dan 12 jaar hebben een Kids-ID (een beveiligd elektronisch reisdocument) nodig. Een kind met een Kids-ID kan naar alle lidstaten van de Europese Unie reizen, voor zover het vergezeld is van een ouder of voogd die zelf in het bezit is van een geldig identiteitsdocument.

In tegenstelling tot Nederland heeft een gescheiden ouder in België geen toestemming nodig van de andere ouder voor een kort verblijf in het buitenland samen met het minderjarige kind, tenzij dit uiteraard anders bepaald is in de ouderschapsregeling. Toch is het steeds aangewezen om te informeren bij de ambassade of het consulaat van het land waar je heen wilt. Soms vraagt men aanvullende documenten in het geval van een alleenreizende ouder met kinderen, dit om kinderontvoering tegen te gaan.

Wel belangrijk om te weten is dat men de andere ouder alleszins moet inlichten over de reisbestemming indien beide ouders het ouderlijk gezag hebben. In die zin is het initiatief van Child Focus een aanrader. Maar denk eraan dat het formulier op zich alsnog geen juridische beslissing is, maar enkel een afspraak tussen de ouders, eventueel na bemiddeling. Indien een ouder echt vreest dat de partner de kinderen zal ontvoeren, zullen andere maatregelen nodig zijn. Het wetsvoorstel zoals hierboven voorgesteld, hoopt daaraan tegemoet te komen. De familierechtbank zou dan binnenkort reisdocumenten of het paspoort van een kind kunnen inhouden als er vermoedens zijn van een ontvoering door een van de ouders. Zover is het nu nog niet, het gaat slechts om een wetsvoorstel dat (hopelijk) deze week wordt goedgekeurd.

LEES OOK:

Vakantietips voor ouders die hun kinderen ook na de scheiding een prettige vakantie gunnen