‘Ik regel mijn scheiding voor ik trouw…’
‘Vechtscheiding voorkomen? Kies dan voor de antivechtscheidingsclausule’. Deze slogan klinkt bij Netwerk Notarissen,een kleine federatie van notarissen in Nederland. En in België? Voorlopig kan het opnemen van een antivechtscheidingsclausule in een huwelijkscontract niet. De Belgische wetgeving laat dit niet toe. Hieronder bekijken we even hoe een en ander precies werkt.
Trouwplannen? Denk aan de antivechtclausule
Wie trouwt, kan best ook meteen harde afspraken maken over een mogelijke scheiding. Zo voorkom je als koppel dat die scheiding een vechtscheiding wordt, zo redeneert het Netwerk Notarissen in Nederland. Daarom bieden ze bij het opstellen van een huwelijkscontract of een samenlevingscontract ook standaard meteen een antivechtscheidingsclausule aan.
Moddergooien en tijd rekken
Dankzij die clausule kunnen paren de hoofdlijnen van hun scheiding vooraf vastleggen op een moment dat hun relatie nog goed is en er nog geen sprake is van een scheiding. Het Netwerk vindt zo een clausule broodnodig want één op vijf scheidingen waarbij kinderen betrokken zijn, mondt uiteindelijk uit in een vechtscheiding. Op deze manier wil men het moddergooien en tijdrekken bij een eventuele scheiding voorkomen.
Boete
In zo een clausule kan onder meer staan dat de paren geen spullen van elkaar mogen beschadigen en dat ze op tijd en op een gepaste manier met elkaar moeten communiceren. Koppels met kinderen of een kinderwens kunnen in de clausule ook een kinderparagraaf opnemen. Die kan dan als basis dienen voor het latere ouderschapsplan bij scheiding.
Wie bij scheiding de oude afspraken niet respecteert, krijgt een boete. De hoogte van die boete wordt vooraf door het bruidspaar vastgesteld.
Een hoax of een goed voorstel?
Uiteraard juichen familiale bemiddelaars in België elk initiatief toe dat het aantal vechtscheidingen kan indammen. Alleen zal dat hier voorlopig nog niet lukken via een antivechtscheidingsclausule. De Belgische wetgeving laat dit niet toe. Huwelijk en scheiding zijn hier juridisch strikt gescheiden. De wetgever wil op die manier voorkomen dat de sterke partij in het huwelijkscontract aan de zwakke partij voorwaarden oplegt, waarvan die laatste achteraf spijt krijgt.
Bron: De Standaard 17/09/17: ‘Trouwplannen? Denk aan de antivechtclausule.
Wilt u meer informatie? Maak dan gerust een afspraak of neem contact op via het invulformulier. Ik help u graag verder.