Vijf gouden kerst-tips
De kerstperiode is een moeilijke tijd voor veel gescheiden gezinnen. Speciaal voor de kinderen geeft mediator Mr. Sissel Pemmelaar (in Mies magazine 11/12/16) vijf gouden kerst-tips. En één diamanten tip van de kinderen zelf.
1. Maak samen heldere afspraken
Het beste is om bij het maken van de afspraken omtrent de kinderen bij de scheiding al over de kerst na te denken. Het voorkomt dat er elk jaar opnieuw stress is over de invulling van kerst. Maar dan nog is er ieder jaar overleg nodig over de kerstviering op school, cadeaus of plannen van de beide families. Het eerste jaar is het meest lastige om samen tot afspraken te komen, omdat alles extra emotioneel is. Lukt het jullie niet om er zelf uit te komen, aarzel dan niet om een scheidingsmediator in te schakelen voor hulp.
2. Vraag je steeds af of het fijn is voor je kind
Redeneer steeds vanuit je kind. Vraag je af wat voor hem of haar fijn is. En néé dat is niet twee dagen lang van de ene naar de andere kant van Nederland reizen om iedereen te kunnen bezoeken. Vaak zie ik in mijn praktijk dat ouders er in dat geval voor kiezen om kerst en ‘oud en nieuw’ te verdelen. Realiseer je ook dat de behoefte van jouw kind vaak haaks staat op wat jij graag zou willen. Een voorbeeld: misschien heb jij er nu helemaal geen zin in om jouw schoonouders te zien, maar jouw kind wil zijn opa en oma wél zien. Vraag ook aan je kind zelf wat zijn/haar wensen zijn. Je kind erbij betrekken is iets anders dan hem of haar te laten beslissen. Plaats je kind nooit in het midden.
3. Zorg voor zo min mogelijk veranderingen
De wereld staat voor jullie en je kinderen al genoeg op z’n kop. Als jullie elk jaar op eerste kerstdag naar zijn ouders gingen en tweede kerstdag naar haar ouders, waarom zou je dit dan veranderen?
Diamanten kerst-tip: misschien lukt het jullie ook – net als veel ouders in mijn praktijk- om als ouders samen met de kinderen een moment te vinden om even bij elkaar te zijn. Kinderen geven meestal aan tijdens het kind-gesprek, ook na de scheiding met mama en papa samen kerst te willen blijven vieren. Zo’n moment hoeft zeker niet lang, maar kan al een kerstontbijtje samen zijn. Zó blijft het ook leuk.
Wees verder voorzichtig als er net een nieuwe partner is. Bedenk dat al loop jij op een roze wolk, je kind en je familie doen dit niet. Kies er liever voor iets leuks te doen met hem/ haar als de kinderen niet bij jou zijn.
4. De mooiste kerstcadeaus zijn niet te koop
Zet eens de eerste stap en heb begrip voor de ander. Het kost niets maar daarom niet minder waardevol. Naast dat het jezelf lucht geeft, zie je altijd dat jouw gunfactor ook stijgt, een mooi bijkomend voordeel! Dus wil hij heel graag die slee voor de kinderen, zeg dan ja. Of andersom, wil zij graag de kerstspullen, ga daar dan niet moeilijk over doen. Voor je kinderen geldt hetzelfde. Je hebt misschien de neiging om ze nu te verwennen met dure cadeaus. Maar dat is helemaal niet nodig. Het meest waardevolle dat je jullie kind met kerst kan geven is dat het van de andere ouder mag blijven houden.
5. Maak er een feestje van
Het kan zijn dat je de kinderen niet de hele kerst ziet. Probeer daar dan toch het beste van te maken. Bedenk van te voren hoe je deze tijd gaat invullen, dat helpt. Misschien vind je het fijn om tijd met je familie of vrienden door te brengen, zij staan vast en zeker graag voor je klaar. Het kan afleiding geven om voor een paar mensen een lunch, borrel of kerstdiner te maken. Samen naar de sauna, het bos of de film te gaan. Of heb je het zo druk gehad dat je nu alle tijd neemt om uit te slapen, boeken te lezen en dvd’s te kijken op de bank met je favoriete snack. Doe vooral op die dag(en) waar jij zin in hebt. Zo wordt het toch nog een fijne kerst!
Wilt u meer informatie? Maak dan gerust een afspraak of neem contact op via het invulformulier. Ik help u graag verder.