Vakantie … de ultieme relatietest
Uit onderzoek blijkt dat ruim 60% van de gescheiden partners de scheiding opstart na een vakantie. Dat klinkt misschien vreemd, maar veel partners gaan blijkbaar nog samen op vakantie alvorens ze besluiten om definitief uit elkaar te gaan. Waarom is dat zo?
Ultieme relatietest
Het is algemeen bekend dat de vakantie de ultieme relatietest is. Als je 24 uur per dag samen bent en alleen op elkaar aangewezen, dan merk je snel of de relatie (nog) ‘werkt’. Zeker voor prille relaties gaat dit op, maar ook voor langere relaties die om wat voor reden dan ook al onder druk staan. Meestal gaat het om een combinatie van factoren die mensen ertoe brengt om effectief tot een scheiding over te gaan.
Is dit wat ik wil?
Vaak komen mensen net in hun vakantie erachter dat ze niet (meer) gelukkig zijn in hun relatie. Ze zijn bezig met vragen als ‘Wil ik op deze manier mijn leven verder leiden’, ‘ Is dit wat ik wil?’, ‘Is dit het maar?’, Wil ik met deze partner oud worden?, ….
In veel gevallen zijn die vragen en de beslissing om te scheiden niet zo onverwacht. Meestal speelt bij één van de partners die gedachte aan scheiding al langer. Maar men negeerde dat gevoel en vluchtte weg in werk en andere bezigheden. Tot in de vakantie…
Uiteraard is de vakantie op zich niet de reden voor het afbreken van een relatie. Alleen komen de gevoeligheden dan bloot te liggen en worden ze vaak zelfs uitvergroot.
We proberen het nog voor de kinderen…
Partners willen de scheiding vaak pas na de vakantie doorzetten. Ze hebben daar diverse redenen voor. Ze willen het voor de kinderen nog een laatste keer een kans geven en proberen of de relatie alsnog te lijmen valt in een rustige, ontspannen sfeer. Of de vakantie was al eerder geboekt en de verzekering dekt de annulering o .w. v. scheiding niet. Of ouders willen eenvoudigweg de kinderen deze tijd samen als gezin nog gunnen.
Gescheiden verder?
Als partners of één van beide partners tijdens de vakantie versterkt zijn in hun mening over de relatie, kan het een optie zijn om een onafhankelijke professional naar de situatie te laten kijken en een poging te laten doen om tot elkaar te komen. Als die pogingen op niets uitdraaien, moet er uiteraard heel wat geregeld worden, waar de ex-partner al dan niet aan wil meewerken. En dan zijn er natuurlijk ook de kinderen…
Het is belangrijk om hierbij een scheidingsbemiddelaar in te schakelen die u helpt om uw scheiding te regelen. Of u nu getrouwd bent, wettelijk of feitelijk samenwoont, een bemiddelaar is een must en heeft verschillende voordelen. In een volgende bijdrage zet ik ze even op een rijtje en geef ik een overzicht van de stappen die u kan nemen om deze periode wat makkelijker door te komen.
Wilt u meer informatie? Maak dan gerust een afspraak of neem contact op via het invulformulier. Ik help u graag verder.