Is er leven na een scheiding?
‘Sling’ is een ‘positive lifestyle community’ voor singles, waarbij men véél verder kijkt dan daten. Oprichtster Sigal Rabinovitz ijvert onder meer voor een single vriendelijke maatschappij.
In onderstaand artikel illustreert ze dat een scheiding niet altijd uiterst negatief moet verlopen. Het kan ook anders. Je kan immers na een breuk ook een goede relatie hebben met je ex. Maar dat vraagt tijd, moed en veel water bij de wijn. Het moet van beide partijen komen, ook hier geldt: it takes two to tango. Een bemiddelaar kan hierbij helpen
Is er ook een leven na de scheiding?
In de single community doen er vooral heel wat verhalen de ronde over nasty break-ups en over hoe moeilijk het kan zijn om de draad weer op te pikken na een relatie die op de klippen loopt. Veelal bannen we onze ex zo goed en zo kwaad als het kan uit ons leven en proberen we met een schone lei te herbeginnen.
Als er kinderen in het spel zijn, liggen de zaken natuurlijk een pak ingewikkelder. Je ex mag dan wel niet langer je levensgezel zijn, hij of zij is wel nog steeds de vader of moeder van je kinderen. En helaas zijn het net de kinderen die vaak de inzet worden van een heuse vechtscheiding.
A True Story…
Maar het kan gelukkig ook anders. Sling oprichtster Sigal sprak met Filip en Tonia over hun relatie, hun breuk en hoe ze in the afterlife hun nieuwe leven vormgaven, met vallen en opstaan.
Filip steekt van wal. “Ik leerde Tonia zo’n 23 jaar geleden kennen na een avondje stappen in het legendarische Antwerpse café De Muze. Ik werd hals over kop verliefd op de bloedmooie Italiaanse verschijning. Een tijd lang beleefden we ontzettend veel plezier met elkaar – het was allemaal bijzonder romantisch. En zoals dat dan gaat: we gingen samenwonen, we trouwden en we kregen twee prachtige dochters.”
Wat begon als een sprookje, ging echter na een tijdje scheeflopen. Filip vertelt: “Het klassieke verhaal van de tweeverdieners: lange uren werken, stilaan naast elkaar leven in plaats van samen met elkaar. Na verloop van tijd ben je enkel nog met jezelf bezig. Communiceren? Dat deden wij eigenlijk amper nog. En zoiets is natuurlijk fataal voor je relatie.”
“Ik was kwaad op de hele wereld”
Een breuk bleek onvermijdelijk. Een ware schok, niet alleen voor Filip en Tonia, maar ook voor hun kinderen, op dat moment 6 en 7 jaar oud. Die initiële periode was dan ook bijzonder moeilijk. En net als bij heel wat koppels die uiteen gaan, stonden ook Filip en Tonia in die eerste jaren met getrokken messen tegenover elkaar.
Tonia blikt terug op die periode: “Je wordt overdonderd door je gevoelens en je weet gewoon niet hoe je daarmee om moet. Achteraf bekeken besef je dat dat heel normaal is, en dat je alles eerst een plekje moet kunnen geven. Dat is logisch. Maar als je er middenin zit, is het moeilijk om het perspectief te bewaren.”
Filip kan dat enkel beamen: “Je hebt last van tunnelvisie, je ziet de dingen niet meer zoals ze in werkelijkheid zijn. Ik zelf had dat heel hard: ik was kwaad op de hele wereld. Ik voelde mij een slachtoffer. De boosheid en het verdriet overheersten alles. Eigenlijk is het precies zoals bij een rouwproces: de pijn moet er eerst uit. Je moet een periode afstand nemen, apart dingen gaan doen. Pas daarna kan je de nieuwe situatie accepteren en kan je weer vooruit.”
En het besef kwam zowel bij Tonia als bij Filip dat het zo niet langer kon, niet in het minst omwille van de kinderen. Stap voor stap werden de lijnen van communicatie weer opengezet en konden de ex-partners elkaar weer in de ogen kijken. Door elkaar de ruimte te geven, was er opeens weer heel wat mogelijk.
Filip is stellig: “Maar dat kan pas als het verleden het verleden blijft en je beiden je ego opzij zet. Beseffen dat het niet enkel om jou draait.” Tonia: “Ja, natuurlijk zie je af na zo’n breuk. Maar jouw ex maakt net hetzelfde mee. De kunst is om je ex als mens te zien en om je empatisch op te stellen. Daarmee kom je op lange termijn het verst.”
“Houden van stopt niet zomaar”
Of er een toverformule bestaat om die periode door te komen en de angel weer uit de relatie te halen? Tonia: “Een toverformule kan je het niet noemen, denk ik. Maar als je twintig jaar lang van elkaar gehouden hebt, dan houdt dat niet zomaar op. Ik zie die mens graag, dat is nu mijn BFF! (lacht) Nee, serieus, elkaar de ruimte geven en proberen begrip op te brengen voor elkaar, daarmee kom je al een heel eind.”
En de kinderen, hoe stellen die het nu?
Filip grinnikt: “Die profiteren ondertussen af en toe al eens van de situatie! Mama heeft dit gezegd of van papa mogen we dat. Alle gekheid op een stokje, zij hebben aan de gebeurtenissen een plaats kunnen geven en hebben ook hun plekje in ons gezin herontdekt. Ik heb me er lange tijd schuldig over gevoeld, maar zij voelen zich veilig en geliefd. Ze weten dat ze bij ons beiden terechtkunnen.”
Tonia geeft nog een laatste wenk mee: “Weet je, wij gaan opnieuw samen met vakantie. En vieren samen de feestdagen. Buitenstaanders vinden dat raar, maar als ik zie hoe hard onze kinderen daarvan opfleuren, van dat besef dat wij nog steeds een gezin vormen, dan doe je dat toch gewoon?”
The Sling view
Van zo’n verhaal worden we bij Sling helemaal stil (en dat wil wel wat zeggen!): ik bewonder Filip en Tonia enorm omdat zij erin slaagden hun ego’s opzij te zetten en er bewust voor kozen om – ondanks alles – met zoveel positieve energie in het leven staan. En ze geven die positiviteit op die manier ook door aan hun kinderen. Van een voorbeeld stellen gesproken…
Verhalen als dat van Filip en Tonia bewijzen voor mij zwart op wit dat het écht wel anders kan. Ja, je kan ook na een breuk een goede, vriendschappelijke relatie hebben met je ex. Maar het vergt lef en moed. Water in de wijn. Tijd en ruimte. Empathie, betrokkenheid. Bloed, zweet en tranen. En vooral: het moet van beide partijen komen – it takes two to tango. Maar als je allebei bereid bent je een spiegel voor te houden en te werken aan jezelf én je toekomstige relatie met je ex, dan wordt er opeens héél veel mogelijk. En daar worden jij, je ex én je kinderen alleen maar beter van.
Bron: www.sling.be
Wilt u meer informatie over bemiddeling bij echtscheiding? Maak dan gerust een afspraak of neem contact op via het invulformulier. Ik help u graag verder.