Corona zorgt voor meer ruzie binnen het gezin

Meer ruzie binnen het gezin en over geld door de coronacrisis

Belgen doen steeds meer een beroep op bemiddelaars om conflicten op te lossen. Door de coronacrisis nemen spanningen en conflicten toe. Dat zegt Theo De Beir, voorzitter van de Federale Bemiddelingscommissie, in het radioprogramma ‘De ochtend’ op Radio 1 (15/10/20).

Familiale conflicten en financiële conflicten

Conflicten tussen buren, op het werk of huurders en verhuurders. U kent ze wel. Ze kunnen wel al eens uit de hand lopen en worden dan vaak uitgevochten voor de rechtbank. Maar conflicten kunnen ook onderling opgelost worden, op eigen initiatief of onder begeleiding van een erkende bemiddelaar

Sinds de coronacrisis wordt er steeds meer gebruikgemaakt van bemiddeling, de zoektocht naar een compromis onder begeleiding van een erkende bemiddelaar. Dat is een neutrale, onafhankelijke derde persoon die een conflict tussen twee partijen probeert op te lossen door middel van communicatie.

“In de bemiddeling wordt gezocht naar een raakpunt of gemeenschappelijk belang dat doorgaans de basis vormt voor een duurzame oplossing”, vertelt Theo De Beir, voorzitter van de Federale Bemiddelingscommissie. 

Aantal conflicten gestegen

Sinds het uitbreken van corona zijn het aantal conflicten gestegen. Mensen gaan ook steeds meer op zoek naar een erkende bemiddelaar om die ruzie op te lossen.

De coronacrisis heeft vooral voor een stijging gezorgd in twee domeinen: familiale conflicten en financiële conflicten. “Men moest gedwongen thuisblijven, wat voor spanningen kan zorgen. Tussen partners, maar ook met de kinderen”, zegt de Beir. 

“Maar er waren ook heel wat betaalproblemen. Zoals mensen die de huur niet meer konden betalen, maar ook bedrijven die de factuur niet meer konden betalen.”  

Steeds meer online

De bemiddeling gebeurt ook steeds meer online. Voor de coronacrisis waren al enkele bemiddelaars daarmee bezig, vertelt De Beir. “Maar door de lockdown is die weg nu helemaal ingeslagen.” 

“Dat kan, al is het wat moeilijker doordat dat fysieke contact er niet is. Wij zitten liever aan tafel met personen. Maar ook wij moesten verder tijdens de lockdown.”  

Beluister hier het gesprek met Theo De Beir in “De Ochtend” op Radio 1: Bemiddelaars hebben het sinds de coronacrisis opvallend drukker

ruzie in tijden van corona